С КАКВО СЕ ХРАНЯТ ГЪЛЪБИТЕ?

С КАКВО СЕ ХРАНЯТ ГЪЛЪБИТЕ
С КАКВО СЕ ХРАНЯТ ГЪЛЪБИТЕ?

Най-добрата храна за гълъби

– Зърнените смески са добра основна диета за нормален гълъб. Тази храна е направена от 70% въглехидрати, около 10% протеини и 5-7% мазнини и минерали. Тези елементи са важни, защото са богати на витамини В и Е. Царевицата от друга страна съдържа витамин А.

– Пшеницата е богата на въглехидрати и трябва да се дава в по-малки количества. Прекалено много и гълъбът ви ще стане „дебел“. Затова го давайте в по-малки дози.

– Царевицата е много добра за гълъбите и трябва да бъде включена в диетата, ако държите гълъбите. Напуканата царевица има висока енергийна стойност, много протеини и е добра за усвояемост на гълъбите. Но ако се дава в прекалено големи количества, това също може да доведе до наддаване на тегло, тъй като е богато на калории.

– Овесът не е любим от гълъбите, но е добър за перата. Тя ще им помогне в студено време и ще изгради мускулите на тези птици. Той дава добър тласък на кръвта и нервната система на гълъбите. Не го давайте много, ако гълъбите снасят яйца, тъй като не е толкова добре за яйчната черупка. Гълъбите не обичат толкова много овес, но е добре за тях.

Ечемикът е добър за гълъбите в студено време през месеците януари и февруари. Младите гълъби не могат да ядат тази храна и не е добре за храносмилателната им следа, затова я давайте само на възрастни. От друга страна, възрастните ще се възползват от това, тъй като той създава успокояващ ефект върху птичия стомах и ще намали диарията. Затова го поставете в диетата на гълъбите, тъй като ще даде много ползи.

– Ръжът има по-ниска хранителна стойност за гълъбите от пшеницата или царевицата, но всъщност не е толкова полезен за гълъбите, въпреки че може да се дава като храна.

Бобовите храни са добри, тъй като са много богати на протеин (22-40%), но много ниско съдържание на мазнини (1-5%). Те са особено добри за птиците поради богатото количество фосфор и калциеви соли. Те съдържат полезни количества витамини от група В, особено витамин В1, но по-малко каротин.

– Грахът съдържа около 22-26% протеин, 50-52% вещества без нитрати, 0,1 до 2% мазнини и 4-5% целулоза. Той е добър източник на протеини. Птиците ще го смилат много лесно. Може да се смесва в храната на гълъбите в съотношение 15-20%. Това, че е богато на минерали, ще помогне на гълъбите да растат, заедно с царевицата. Има добро въздействие върху развитието на организма на гълъбите, повишава устойчивостта към болест и намалява умората.

Твърде често собствениците на птици не знаят как да осигурят правилна диета на птиците, включително гълъбит. В такъв случай  те могат да имат здравословни проблеми. Ако храните гълъби в дивата природа, тогава не е нужно да се притеснявате, тъй като гълъбите ще намерят други хранителни източници в природата, които да допълнят това, което не получават от вас. Но ако държите на гълъбите за домашни любимци, е важно да се образовате какво ядат те. Това е просто здрав разум. Най-хубавото е да си купите готов микс от семена за гълъби, за да знаете, че птицата получава това, от което се нуждае за здрав и дълъг живот.

Сместа за семена на НОВА-96 е чудесна храна за всички видове гълъби! Чрез нея те ще получат всички най-важни хранителни вещества за пълноценен живот.

https://furaj.bg/furaji-za-gulubi/