Пшеница

пшеница

Пшеница – Що е то?

Пшеницата е високо хранителна и широко култивирана зърнена култура. За повече от 7 века пшеницата се отглежда и добива в много страни по света. Това е една от най-важните култури в света и носи титлата на второто най-произведено зърно в света. Над 750 милиона метрични тона пшеница са произведени през 2017/18 по целия свят.

пшеница

Освен това се консумира повече от всяко друго зърно в света, с изключение на ориз и осигурява 20% от дневния прием на протеини в световното население. Причината, че пшеницата е толкова важен хранителен продукт в толкова много региони, се дължи на способността й да се произвежда в много различни видове почви и климат. За да помогне на търговците да научат повече за тази важна световна селскостопанска стока, TFG подготви това ръководство за всичко, което трябва да знаете за пшеницата. Различните видове пшеница Има много различни сортове пшеница, всяка от които има различно съдържание на протеини и цветове на ядката. , Има две основни категории: зимна пшеница и лятна пшеница, които се класифицират въз основа на техния вегетационен период. След това са подкатегоризирани въз основа на твърдост, цвят и форма. Можете да намерите информация за тези подкатегории в таблицата по-долу.

Type of WheatProperties
Мека червена зимна пшеницаТози вид пшеница има свойства за печене, което я прави подходяща като съставка в печива като торти, сладкиши и бисквитки.
Твърда червена зимна пшеницаТози вид пшеница се отглежда в ниски температури и заснежени райони. Той има високо съдържание на протеини и се използва за продукти като брашно с общо предназначение, плоски хляб и зърнени храни.
Твърда червена пролетна пшеницаТози вид пшеница се произвежда в горещ, сух климат. Благодарение на глутеновите характеристики той е добър избор за употреба в хранителни продукти като гевреци, кроасани и кори за пица.
Мека бяла пшеницаПо-сладка и по-мека от другите видове пшеница. Той е с ниско съдържание на протеини и глутен, което го прави чудесен за по-изящни сладкиши и торти, както и азиатска юфка
Твърда бяла пшеницаТози вид пшеница има малко по-малко протеин и е по-малко горчив от твърдата червена пшеница. Използва се в по-меки хлябове.
Твърда пшеницаТози вид пшеница има повече протеин от всеки друг вид и се използва за приготвяне на тестени изделия.

Пшеница използване

Неучудващо е, че основното търсене на пшеница идва от човешката консумация. Всъщност над две трети от пшеницата, произведена в световен мащаб, се използва като храна. Той съдържа много витамини и минерали, които го превръщат в основен хранителен продукт. Използва се в приготвянето на първокласен хляб, в производството на хляб с общо предназначение, в производството на бисквити и торти и като храна за животни.

Въпреки че хранителните продукти представляват основната употреба на пшеницата, тя също има няколко алтернативни употреби. Присъстващият в пшеницата глутен и нишесте го правят еластичен и способен да свързва водата. Това прави пшеницата полезна за продукти като:

  •        Хартия

Нишестето от пшеница се използва за подобряване на здравината на хартията. Индустрията за производство на хартия в САЩ използва над 5 милиарда паунда нишесте всяка година.

  •       Фармацевтика

Пшеничният глутен се използва във фармацевтичната индустрия за създаване на капсули.

  •        Лепила

Лепилото на гърба на пощенските марки е създадено с пшенично нишесте.

  •        Сапуни

Пшеничен зародиш, който съдържа много витамин Е, обикновено се използва в сапуни и кремове.

Преглед на пазара на пшеница

141/5000Пазарът на пшеница е нестабилен и подлежи на метеорологични модели, които влияят на добивите. Поради тази причина промените в цените са трудно предвидими.

От страна на предлагането, страните в Черноморския регион продължават да увеличават производството на пшеница. Регионът, който представлява по-малко от 10% от световния пазар на зърнени култури в началото на 2000-те, сега представлява 25%.

Търсенето на биогорива се увеличава и се очаква да продължи да нараства поради чистите енергийни цели в Китай, които се изпълняват през следващите години. Това би могло да доведе до повече площи за царевица и по-малко за пшеница.

Ако пшеницата стане зърно на избор в развиващите се икономики, търсенето може да продължи да расте. Въпреки това пшеницата е изправена пред конкуренция от други зърнени храни като царевица и се спекулира, че това може да забави растежа в следващите години.

5-те основни търговски фактора, които определят цената на пшеницата, са изброени в таблицата по-долу:

ФакторЗащо?
Развиващите се пазариНаселението нараства в региони като Близкия Изток, Африка и Югоизточна Азия може да предизвика повишено търсене на основни храни като пшеница, което би довело до повишаване на цените.
ВреметоКакто при всички селскостопански стоки доставките се определят от реколтата, която са силно повлияни от времето. По-големите добиви могат да доведат до спад на цените и по-малките добиви могат да доведат до скок на цените.

Доставчици и производители на пшеница

Пшеницата се отглежда по целия свят, в много различни страни, тъй като различните видове пшеница са в състояние да процъфтяват в разнообразен климат и почвени условия.

В САЩ пшеницата се отглежда в 42 щата, но в САЩ е едва четвъртият по големина производител на пшеница. Годишното им производство на реколтата е около 55 милиона метрични тона. Китай произвежда повече от два пъти това количество с годишно производство от над 125 милиона тона.

The top 5 wheat-producing countries are:

  1. Китай
  2. Индия
  3. Русия
  4. Съединени американски щати
  5. Франция
пшеница